2023-09-29

Bognár Péter – dob

Gyermekkoromban nagypapám hagyatéka között találtam egy pergődobot, csodálattal néztem és forgattam, hogy mi lehet ez? A szüleim elmesélték, hogy a papa dobos volt. Felkeltette az érdeklődésemet a dob, de a gyermeki lelkesedés hamar alábbhagyott: zenei ismeretek hiányában, majd pár apróbb próbálkozás után feladtam az ehhez fűződő reményeket.

Később azonban, tinédzser koromban egy baráti összejövetelen, felmerült az ötlet, alapítsunk egy zenekart…. Egy kicsit tétovázva, de beleegyeztem. Úgy döntöttem, újból, immáron sokkal komolyabban, de megpróbálkozok a dobolással.

2006 nyarán keresni kezdtem egy tapasztalt dobost, és meg is találtam Kellei Ferenc személyében. Elkezdődött az oktatás: először csak gumilapon kezdtük, majd függetlenítési gyakorlatokkal folytattuk, következett a kottaolvasás, alapütemek.stb. Később már saját, kezdő dobfelszereléssel folytattam a tanulást.

2008-ban megalakult az első zenekarunk Sancta Dextra néven. (Kuslics Ferenc ének, Varga Imre basszusgitár, Rolly István szólógitár és jómagam a dobok mögött.) Az első időszakot nem mondanám zenélésnek, inkább csak vasárnap délutáni dzsemmelések voltak. Pár hónap elteltével csatlakozott a bandához Varga Csaba is, aki ritmusgitárral erősítette a csapatot. Elkezdtünk egyszerűbb nemzeti rock dalokat játszani: Magozott Cseresznye, Ballagó Idő, Vádló Bitófák, Kárpátia, közben ugyanebben a szellemben született pár saját szerzemény is.

A próbákkal párhuzamosan lehetőségem nyílt rá, hogy egy igazi rocklegenda, Donászy Tibor (Edda Művek, Beatrice , P.Mobil , H.A.R.D. , TRB, Mobilmánia, Icon ) oktasson, ezzel új irányt mutatva, terelve a minőségi rockzene felé.

2010-ben a középiskola/gimnázium befejeztével, a továbbtanulás miatt elsodort egymástól minket az élet, így a zenekar is feloszlott. Pár hónapig szólóban gyakoroltam, de egy komolyabb térdsérülés következtében leálltam a zenével.

Majdnem 10 év kihagyás után 2019 decemberében megkeresett Muszik Dávid azzal a kéréssel, hogy újra szeretné alakítani a Metil Csoport nevű zenekart, és rám gondolt, mint lehetséges dobosra. Mivel régóta nem ültem a hangszer mögött, ezért tettünk egy próbát, rövid idő után ismét úgy játszottam, mint régen, talán még jobban is.

Így hárman (Muszik Dávid, ének, szóló gitár, Pénzváltó Szabolcs, ének, basszus gitár, és jómagam) elkezdtük gyakorolni a dalokat. Későbbiekben csatlakozott hozzánk Muszik Máté is, így lett teljes a zenekar. Az ifjú tehetségek szorgalmával és eltökéltségével hamar felvette velünk a tempót, így tudtuk bővíteni a zenei repertoárt.

Klasszikus rock és punk dalokat dolgoztunk fel, egy kicsit gyorsabb tempóval, egy kicsit zúzósabban, ahogy mi neveztük, olyan metilesen. A több mint 30 dal összeállítása után egész estés koncerteket tudtunk adni, köztük jópár saját szám bevonásával. Ez a formáció tartott egészen 2022 júliusáig, a zenekar megszűnéséig.

Egy rövid szünet után, 2022 novemberében felkért a New Horizon frontembere, Jakab Szilárd, hogy vállaljam el a megüresedett dobos posztot. A zenekar nem volt számomra ismeretlen, ugyanis már régebben játszottunk egy színpadon. A New Horizon saját dalokkal, és egyedi hangzásvilággal rendelkezik, érintve a blues, rock& roll, a rock, és a metál műfaját, ezért hamar felkeltették a figyelmemet. Így azonnal igen mondtam a felkérésre.

Scroll Up